Utbildning IT-upphandling 31:a mars

Från behov till god affär

Utbildning IT-upphandling 31:a mars

Har du koll på hur du upphandlar IT? Och har ni en metod för hur ni får rätt lösning till rätt pris? IT-upphandling kan upplevas som svårt, men med rätt kunskap så vet du hur du på bästa sätt drar nytta av de regelverk som finns.

Nu är vår populära utbildning Från behov till god affär tillbaka! I utbildningen får du som deltagare ta del av metoder och verktyg för att kunna ta dig igenom hela upphandlingsprocessen vid införskaffning av IT-varor och tjänster.

IT-upphandling som leder till önskat resultat

Utbildningen ger dig en grundläggande kunskap om IT-upphandling och förutsättningar för att genomföra en lyckad affär. Du kommer lära dig hur du undviker vanliga fallgropar och hur ni bygger en process för att arbeta mer strukturerat med IT-upphandling. Syftet är att göra dig till en bättre beställare av IT.

I utbildningen lär du dig:

 • Kort repetition av grunderna inom Lagen om offentlig upphandling (LOU)
 • Upphandlingsprocessen från start till mål med fokus på IT-upphandling
 • Utvärderingsmodeller och utvärdering av IT-system
 • Grundläggande avtalshantering inom IT
 • Hur du lyckas med en IT-upphandling

Under utbildningen kommer vi att gå igenom alla steg i upphandlingsprocessen. Fokus kommer att ligga på vad inom respektive steg som är viktigt att tänka på vid en IT-upphandling.

Extra bonus! De nya upphandlingsreglerna som träder i kraft februari 2022!

Utöver programmet ovan kommer vi dessutom gå igenom de nya förenklade reglerna för upphandling som träder i kraft i februari 2022.

Du kommer lära dig:

 • Vilka är de nya reglerna som träder i kraft?
 • Hur påverkar de din IT-upphandling?
 • Hur kan du nyttja dem till din fördel?

Utbildningen passar dig som är

 • Beställare av IT-system t.ex. verksamhetschef
 • Projektledare eller verksamhetsutvecklare delaktig i IT-upphandlingar
 • IT-chef / -strateg eller digitaliseringschef
 • Upphandlare med ansvar för inköp av IT

Deltagare bör ha en grundläggande förståelse för Lagen om offentlig upphandling (LOU) och med fördel även ha genomfört en IT-upphandling.

9,4/10 i betyg!

Vad tidigare deltagare säger om utbildningen

“Utbildningen var precis vad jag var ute efter. Den gav mig en bred uppfattning om hela processen och precis tillräckligt mycket detaljkännedom för en endags-sittning. Materialet som vi fick ut efter kursen kommer att vara till stor hjälp att omvandla kunskaperna till konkreta arbetsmetoder.”
– Utvecklingschef på en kommun

Tidigare deltagare ger utbildningen 9,4/10 i betyg!

Innehåll

1 – LOU och upphandlingsprocessen

Varför finns Lagen om offentlig upphandling och vad stipulerar den? I det här kursmomentet lär du dig mer om LOU, hur du tillämpar lagen och hur upphandlingsprocessen ser ut. Vi går igenom de nya förenklade reglerna för upphandling som träder i kraft i februari 2022 och hur du använder dem till din fördel.

Du lär dig mer om LOU:s styrande principer (likabehandling, icke-diskriminering, transparens, ömsesidigt erkännande & proportionalitet). Dessutom lär du dig vilket förfarande du ska använda och när (hur du köper in produkten eller tjänsten).

Kursmomentet involverar dessutom hur en framgångsrik upphandlingsprocess ser ut – från förstudie till leverans.

 

2 – Utvärderingsmodeller & hur du utvärderar IT

För att ni ska få rätt lösning till rätt pris krävs en utvärderingsmodell som tydligt och transparent utvärderar leverantörer och deras anbud. I det här kursmomentet lär du dig vilka olika utvärderingsmodeller som finns och du får dessutom ta del av praktiska exempel.

Du lär dig hur du utvärderar funktionalitet och användbarhet samt hur du kan använda en Proof of concept vid utvärdering av IT-system. Dessutom tittar vi på vad lagen säger kring utvärderingsmodeller.

 

3 – Avtalshantering & goda exempel på lyckade upphandlingar

Hur formulerar ni avtalsvillkor som skapar rätt förutsättningar i ert samarbete med leverantören? Vi går igenom vanliga avtalsvillkor och hur det skiljer sig vid egen drift och vid molntjänster.

Kursmomentet avslutas med goda exempel från verkliga upphandlingar och tips på hur ni undviker vanliga fallgropar som kostar tid och pengar.

Praktisk information

När? Torsdagen den 31:a mars 2022 kl 09:00-16.00
Var?
Digitalt via Microsoft Teams. När du anmäler dig kommer du få en inbjudan till möte med länk du ansluter dig till på kursdagen.
Pris? 7 900 kr exkl. moms.

I priset ingår kursdagen, presentationsmaterial och fem olika mallar och dokument som hjälper dig omsätta kunskap till praktik. Du får en prisbilaga, en mall för utvärderingsmodell, en avtalsmall, ett testprotokoll och utvärderingsfall vid användbarhetstest.

Om kursledaren

Sanna

Kursledare är Sanna Helenius, senior IT-upphandlingskonsult och Business Analyst med över nio års erfarenhet av IT-upphandlingar. Sanna har hjälpt kommuner att upphandla många olika typer av verksamhetssystem bland annat GIS, fastighetssystem, olika typer av ärendehanteringssystem, verksamhetssystem inom socialtjänsten, telefoniplattform och diverse IT-drifttjänster.

Om du har frågor kring utbildningen är du välkommen att kontakta

Sanna Helenius

IT-upphandlingskonsult & kravanalytiker 

sanna.helenius@dirsys.com

031-701 00 58

Vanliga frågor & svar

Vad ingår i kursen?

I kursen ingår en heldag med allt innehåll som beskrivs ovan samt presentationen från dagen. Efter genomförd utbildning får du dessutom fem olika mallar och dokument som hjälper dig omsätta kunskap till praktik. Du får en prisbilaga, en mall för utvärderingsmodell, en avtalsmall, ett testprotokoll och utvärderingsfall vid användbarhetstest.

Vad kan jag förvänta mig efter genomförd utbildning?

Efter genomförd utbildning kommer du att kunna:

 • Arbeta mer strukturerat med IT-upphandlingar
 • Förbättra samarbetet mellan alla intressenter i en IT-upphandling
 • Hur tidsplan och budget ska hållas i upphandlingen
 • Hur du skapar förutsättningar för att upphandla en vara eller tjänst som uppfyller era förväntningar.

Vilka betalningsmetoder accepteras?

Du betalar via faktura. I anmälan anger du fakturaadress och referens.

Vi är många som vill gå kursen, hur gör vi?

Om ni är sex personer eller fler från samma organisation kan vi genomföra en kundanpassad utbildning för er. Kontakta info@dirsys.com med en förfrågan. Om ni är färre än sex personer anmäler ni er till planerade utbildningar via hemsidan.

Boka din plats!

Välkommen att boka din plats på vår digitala utbildning. Sista anmälningsdag är den 17:e mars 2022. Observera att anmälan är bindande.

 • Inkludera även referens
 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Relaterat innehåll: